Dziedzictwo kulturowe na talerzu – spotkanie wicemarszałka z Karolem Okrasą

O inicjatywach promujących produkt lokalny, podejmowanych przez podlaski samorząd rozmawiali w czwartek, 18 sierpnia wicemarszałek Sebastian Łukaszewicz i Karol Okrasa, mistrz kuchni, honorowy ambasador naszego województwa. Rozmowom w Zagrodzie Pod Lasem w Koźlikach (gm. Zabłudów) towarzyszyło wspólne gotowanie. Efekty spotkania będzie można zobaczyć we wtorek, (30.08) o godz. 12.30 w telewizyjnej Jedynce.

Dwaj mężczyźni przy stole, gotują

Wyroby lokalnych producentów: pigwa w syropie, konfitura ze śliwek, miód z lawendą, a także sery – kozie i owcze – były bazą podczas czwartkowego gotowania Karola Okrasy i wicemarszałka Sebastiana Łukaszewicza.

– Województwo podlaskie to nie tylko piękne krajobrazy, ale smaczna kuchnia, kuchnia bazująca na produkcie lokalnym i stąd powstał pomysł powołania Podlaskiego Centrum Produktu Lokalnego, miejsca, gdzie będziemy zrzeszać producentów, którzy zajmują się produkcją lokalną – mówił Sebastian Łukaszewicz.

Podlaskiego Centrum Produktu Lokalnego to inicjatywa samorządu województwa funkcjonująca od 2018 r. Jej misją jest pomoc mieszkańcom obszarów wiejskich z regionu w sprzedaży ich wyrobów oraz zapewnienie konsumentom dostępu do smacznych, świeżych, możliwie niedrogich i wartościowych pod względem odżywczym produktów rolnych i środków spożywczych.

– Tutaj na Podlasiu zorientowaliście się bardzo szybko, że produkt lokalny to jest wartość, która może region wypromować, że to jest coś, czego my, turyści, konsumenci, bardzo dzisiaj pragniemy. Tego chcemy doświadczać i szukać. Działania podejmowane na Podlasiu właśnie ku temu idą – powiedział Karol Okrasa.

W ramach projektu prowadzona jest baza produktów lokalnych na stronie internetowej: produkty.podlaskie.eu

– Turystyka kulinarna robi się coraz bardziej popularna, szczególnie w Podlaskiem, gdzie ludzie oprócz poszukiwania tych pięknych krajobrazów, poszukują dobrego jedzenia bazującego na produktach regionalnych – zaznaczył Sebastian Łukaszewicz.

_TR67243.jpg

Podczas gotowania wykorzystane zostały sery kozie i owcze zrobione przez właścicielkę Zagrody Pod Lasem w Koźlikach.

– Jest to miejsce urokliwe, wszyscy je kochają. Mamy tu piękny ogród, hodujemy kozy i owce. Produkujemy sery miękkie, twarde, podpuszczkowe, a także pleśniowe, jogurty, twarogi, soki z czarnego bzu i oleje ekologiczne – powiedziała Danuta Klimaszewska, właścicielka Zagrody Pod Lasem w Koźlikach.

W nagraniach uczestniczyły także Sylwia Borkowska i Sylwia Łajewska, uczennice Zespołu Szkół im. ks. Jana Krzysztofa Kluka w Wojewodzinie, zwyciężczynie trzeciej edycji konkursu „Gotuj z klasą” – kolejnej inicjatywy Województwa Podlaskiego zachęcającej uczniów podlaskich szkół ponadpodstawowych o profilu gastronomicznym do wykorzystywania lokalnych produktów wysokiej jakości.

Paulina Tołcz
red.: Cezary Rutkowski
fot.: Kamil Timoszuk

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest

*

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments