„Baba podlaska” na zakwasie. Nowy pomysł sokólskiej „Starej Szkoły”
Wypiek inspirowany jest włoską babką „Panettone”, ale z podlaskim sznytem w postaci rokitnika. Początek sprzedaży poprzedziły miesiące pracy i doświadczeń. Teraz, dzięki unijnej dotacji na nową linię produkcyjną, firma Delta z Sokółki, znana jako lodziarnia „Stara Szkoła”, będzie mogła unowocześnić i zwiększyć produkcję smakołyku. Umowę o dofinansowanie z funduszy europejskich podpisała we wtorek, 22 sierpnia z właścicielami spółki: Małgorzatą i Andrzejem Dutkowskimi członek zarządu Wiesława Burnos.

Jak podkreśliła, to dla niej szczególna radość, kiedy po dotację sięgają firmy z jej rodzimych stron.

– Ten projekt wyróżnia innowacyjność i jako samorząd właśnie takie projekty chcemy wspierać. Wiem, że ciężkie zadanie przed nimi, ale wierzę, że podołają. Efekty ich pracy zostaną w Podlaskiem, wzbogacą nasz region – zaznaczyła Wiesława Burnos.

Zgłębić technologię

„Stara Szkoła” znana jest z lodów o fenomenalnym smaku, wytwarzanych z dobrych jakościowo produktów i przy wykorzystaniu nowoczesnych technologii. Ale ta firma, to nie tylko lody, ale także ciasta, dżemy, karmele, kawa i wiele wiele innych, w tym także… baba. Nad tą podlaską prace w Sokółce trwały od dłuższego czasu. Zakwas dotarł do Sokółki z Włoch. Potem trwały badania, których efektem miał być najlepszy taki wypiek w Polsce.

–  Jest to całkowicie nowatorski pomysł na skalę kraju. Takie wypieki są bardzo znane we Włoszech, gdzie spędziłem półtora roku. Przez ostatnich pięć lat mocno się skupiliśmy na tym, aby zgłębić strukturę i technologię tego rodzaju wypieków – opowiadał Jan Dutkowski, syn właścicieli firmy i jeden z twórców „Baby podlaskiej”.

Jak zaznaczył, przy pracach nad recepturą przedsiębiorstwo współpracowało z dr Gianluca Padula, naukowcem z Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Efekt tych wysiłków jest do kupienia od kilku lat. A „Baba podlaska” z wody fermentowanej z rokitnika jest tak unikatowa, że została opatentowana. Produkcję na większą skalę ogranicza jednak technologia.

Jak zaznaczył, przy pracach nad recepturą przedsiębiorstwo współpracowało z dr Gianluca Padula, naukowcem z Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Efekt tych wysiłków jest do kupienia od kilku lat. A „Baba podlaska” z wody fermentowanej z rokitnika jest tak unikatowa, że została opatentowana. Produkcję na większą skalę ogranicza jednak technologia.

Firma Delta sp. J. M. i A. Dutkowscy jest największą w Podlaskiem lodziarnią rzemieślniczą pod nazwą „Stara Szkoła”, która słynie z wysokiej jakości wyrobów cukierniczych i lodziarskich. Jest to również pierwsza palarnia kawy w Podlaskiem. Przedsiębiorstwo działa w oparciu o własne receptury. Produkuje dżemy, przetarte orzechy, mazidła orzechowe, karmele i lody. Surowce, które umożliwiają taki poziom przetwórstwa, sprowadzane są z całego świata m.in. z Włoch, Argentyny czy Turcji. W swojej ofercie lodziarnia Stara Szkoła ma ponad 80 różnych smaków lodów. Oprócz tego firma oferuje m.in. jogurty mleczne, shake owocowe oraz kwas chlebowy. Smak lodów z Sokółki można poznać w siedzibie firmy, ale też w kilkunastu punktach w Podlaskiem.

Edyta Chodakowska-Kieżel
red.: Małgorzata Sawicka
fot.: Paweł Krukowski

źródło: UMWP

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest

*

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments