Babka ziemniaczana w roli głównej. III edycja konkursu „Gotuj z klasą”

Uczniowie z trzynastu ponadpodstawowych szkół rolniczych i zawodowych z regionu, w których prowadzone są zajęcia o profilu gastronomicznym, po raz kolejny będą mieli okazję do doskonalenia umiejętności kulinarnych przy przygotowywaniu tradycyjnych podlaskich potraw – tak postanowił zarząd województwa w czwartek, 3 lutego. Regionalne danie główne, które tym razem będzie oceniane, to babka ziemniaczana. Organizatorem konkursu jest urząd marszałkowski.

Dania z menu konkursowego tegorocznej edycji będą opierać się o odpowiedni dobór produktów z uwzględnieniem Listy Produktów Tradycyjnych oraz bazę produktów lokalnych, prowadzoną przez Samorząd Województwa Podlaskiego.

– Wszystkie edycje tego kulinarnego konkursu cieszyły się bardzo dużym powodzeniem, a biorący w nich udział młodzi ludzie wynieśli z nich nowe doświadczenia i nowe umiejętności, które pomogą im w ich zawodowym rozwoju. Dlatego chcemy kontynuować  tego typu przedsięwzięcia, które promują zdrowe jedzenie oparte na naszych tradycyjnych domowych produktach. To wspaniały sposób, aby rozwijać naszą podlaską gastronomię – mówił Artur Kosicki, Marszałek Województwa Podlaskiego.

Pierwszy etap konkursu tzw. szkolny polega na przygotowaniu przystawki/zupy, dania głównego i deseru z wykorzystaniem tradycyjnych produktów. Uczniowie muszą nie tylko opowiedzieć o swoich potrawach, ale też pokazać, które produkty czy tradycje kulinarne ich zainspirowały.

Zwycięzcy etapu szkolnego będą reprezentować swoją szkołę w etapie wojewódzkim – finale konkursu, który zaplanowany jest na 25 marca br. Będą gotować swoje dania i prezentować je komisji konkursowej. Ocenie będzie podlegał smak, prezentacja i związek z regionem danej potrawy.

Zmagania młodych podlaskich kucharzy będzie oceniać jury pod przewodnictwem Karola Okrasy, jednego z najbardziej znanych polskich szefów kuchni, który otrzymał także tytuł Ambasadora Województwa Podlaskiego. On także jest fundatorem nagrody głównej w konkursie – stażu w jego ekskluzywnej restauracji.

Poniżej trzynaście szkół, które zadeklarowały chęć uczestnictwa w konkursie oraz terminy przeprowadzenia etapu szkolnego w danej placówce.

 

Lp. Nazwa Szkoły Adres Termin
1. Zespół Szkół Rolniczych im. mjra Henryka Dobrzańskiego-Hubala w Sokółce ul. Polna 1

16-100 Sokółka

18 luty 2022 r.
2. Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Janowie ul. Białostocka 22

16-130 Janów

22 luty 2022 r.
3. Zespół Szkół Ogólnokształcących
i Zawodowych im. Stefana Kardynała Wyszyńskiego w Czyżewie
ul. Niepodległości 3

18-220 Czyżew

23 luty 2022 r.
4. Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Krzysztofa Kluka

w Rudce

ul. Ossolińskich 1

17-123 Rudka

24 luty 2022 r.
5. Zespół Szkół Ogólnokształcących
i Zawodowych w Mońkach
ul. Tysiąclecia 15

19-100 Mońki

25 luty 2022 r.
6. Zespół Szkół im. Bolesława Podedwornego w Niećkowie Niećkowo 63

19-230 Szczuczyn

28 luty 2022 r.
7. Zespół Szkół nr 4 im. Ziemi Podlaskiej

w Bielsku Podlaskim

ul. Hołowieska 18

17-100 Bielsk Podlaski

3 marca 2022 r.
8. Zespół Szkół Weterynaryjnych i Ogólnokształcących nr 7 w Łomży ul. Stacha Konwy 11

18-400 Łomża

4 marca 2022 r.
9. Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wincentego Witosa

w Suwałkach

ul. Ogrodowa 49

16-400 Suwałki

9 marca 2022 r.
10. Zespół Szkół Rolniczych im. Wincentego Witosa w Ostrożanach Ostrożany 41

17-312 Drohiczyn

10 marca 2022 r.
11. Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Stanisława Staszica
w Sejnach
ul. Konarskiego 23

18-500 Sejny

11 marca 2022 r.
12. Zespół Szkół im. Ks. Jana Krzysztofa Kluka w Wojewodzinie Wojewodzin 52

19-200 Grajewo

17 marca 2022 r.
13. Centrum Kształcenia Zawodowego

w Wysokiem Mazowieckiem

ul. Władysława Pelca 11

18-200 Wysokie Mazowieckie

18 marca 2022 r.

 

Edyta Chodakowska-Kieżel UMWP
red.: Barbara Likowska-Matys
fot.: Anna Augustynowicz

Źródło: UMWP

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest

*

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments