Konkurs na najładniejsze stoisko dożynkowe

Zapraszamy KGW do zorganizowania stoisk podczas tegorocznych Dożynek Wojewódzkich, które odbędą się 14 sierpnia w Ciechanowcu. Dla najlepszych nagrody.

Niedawno zachęcaliśmy mieszkańców wsi do udziału w Dożynkach Wojewódzkich z wieńcami, celem wzięcia udziału w konkursie na najładniejszy z nich i mamy nadzieję, że wielu z naszych czytelników już powoli szykuje się do ich wyplatania. Nie ustajemy jednak w próbach jeszcze większego zmobilizowania mieszkańców naszego regionu w obchodach tego święta. Dziś zapraszamy do wzięcia udziału w Wojewódzkim Konkursie na „Najładniejsze stoisko dożynkowe przygotowane przez koła gospodyń wiejskich z terenu województwa podlaskiego”. Motywem przewodnim jest pieczywo obrzędowe.

Stoiska biorące udział w konkursie zostaną ocenione przez komisję konkursową. Rozstrzygnięcie konkursu odbędzie się na scenie podczas uroczystości. Laureatom zostaną wręczone nagrody rzeczowe.

– Z doświadczenia wiem, że nie potrzeba konkursu, aby nasze koła gospodyń wiejskich starannie przygotowały się do uroczystych obchodów Dożynek Wojewódzkich – mówi Sebastian Łukaszewicz – Wicemarszałek Województwa Podlaskiego. Wychodzimy jednak z założenia, że ciężka praca zasługuje na nagrodę, dlatego też postanowiliśmy wyróżnić osoby, które postarają się w sposób szczególny. Mam nadzieję, że ziarenko zdrowej rywalizacji w doskonałej atmosferze zabawy sprawi, że to wyjątkowe święto rolników jeszcze bardziej zyska na oprawie.

Jak wystartować w konkursie? Pierwszym krokiem jest wysłanie karty zgłoszeniowej w terminie do 15 lipca br. – szczegóły dostępne są do pobrania w załącznikach na dole strony. Potem wystarczy przygotować najpiękniejsze stoisko – oczywiście z pieczywem obrzędowym oraz pysznymi produktami lokalnymi … i zgłosić się na scenę po nagrodę.

Przypominamy, że tegoroczne obchody Dożynek Wojewódzkich odbędą się 14 sierpnia w Muzeum Rolnictwa im. ks. Krzysztofa Kluka w Ciechanowcu.

oprac.: Małgorzata Sawicka
fot.: Paulina Dulewicz/archiwum UMWP

Źródło: UMWP

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest

*

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments