Podagrycznikowe warsztaty ziołowe w sokólskim muzeum

12 maja w placówce Sokólskiego Ośrodka Kultury – Muzeum Ziemi Sokólskiej odbyło się spotkanie ze znaną podlaską zielarką Agnieszką Prymaka na temat sposobów wprowadzenia do diety rośliny znanej z naszych przydomowych ogródków – podagrycznika. Mało kto wie, że podagrycznik uważany powszechnie za uciążliwy chwast, posiada właściwości przeciwzapalne, wspomaga trawienie (a więc i odchudzanie), oczyszcza nerki, ma właściwości przeciwnowotworowe, uspokajające, w tradycji zielarskiej jest to znany środek na podagrę (dnę moczanową).

Uczestnicy piątkowego spotkania zaczęli od wykonania naparu z podagrycznika, pomagającego w bólach stawów. W ciągu dwóch godzin zrobili również sól ziołową i nastawili w słoikach ocet podagrycznikowy. Na koniec skosztowali zrobionego samodzielnie pesto z rośliny.
W międzyczasie dowiedzieli się o tym jak rozpoznać roślinę, jak ją stosować, w jaki jeszcze ciekawy sposób można wprowadzić go do codziennej diety.

Fot. C. Wiszniewski, E. Wiśniewska

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest

*

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments