Podlaskie smaki w nowoczesnym wydaniu – „Gotuj z klasą!” w Rudce

Ewa Moczulska i Marcin Usakiewicz z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Krzysztofa Kluka w Rudce to kolejni finaliści konkursu „Gotuj z klasą!” organizowanego przez samorząd województwa. To ich dania zawładnęły sercami jury etapu szkolnego we wtorek, 20 lutego. Potrawy oceniali m.in. członek zarządu Marek Malinowski oraz Robert Jabłoński, dyrektor Gabinetu Marszałka.

Była to niezwykła okazja dla młodych adeptów sztuki kulinarnej, by zaprezentować swoje zdolności i pasję do gotowania, jednocześnie promując lokalne smaki i tradycje kuchni. Marek Malinowski pogratulował wszystkim biorącym udział w konkursie i zaznaczył, że po raz kolejny odkrył dania, których nigdy wcześniej nie próbował.

– Poziom konkursu był bardzo wyrównany, dania były pomysłowe, smaczne i atrakcyjnie podane. Wybór był bardzo trudny, taką konkurencję ciężko ocenić, jednak jury po długiej dyskusji wybrało zwycięzców. Gratuluję i życzę laureatom powodzenia w konkursie wojewódzkim – mówił.

– Mamy bardzo pozytywne emocje i w przyszłym etapie liczymy na zwycięstwo. To już nie pierwszy nasz konkurs, w którym razem tworzymy zgrany duet – powiedział Marcin Usakiewicz, uczeń Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Krzysztofa Kluka w Rudce.

Konkurs „Gotuj z klasą!” skierowany jest do uczniów klas gastronomicznych, którzy mają okazję wykorzystać swoje umiejętności w przygotowaniu dań z wykorzystaniem lokalnych, regionalnych produktów.

– To bardzo ważne wydarzenie w naszej szkole, a sami uczniowie zabiegają o to, by uczestniczyć w tych eliminacjach. Udział w konkursie to również doskonała okazja do poznania tradycyjnych potraw oraz produktów lokalnych. Dookoła mamy wielu dobrych podlaskich producentów – podkreśliła Joanna Nietupska, dyrektor Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Krzysztofa Kluka w Rudce.

Tym razem młodzi kucharze postawili na tradycyjne zupy, podane w postaci kremu. Była grochowa, a także szczawiowa z jajkiem w koszulce i chrustem z ziemniaków. Do przyrządzenia drugich dań uczestnicy turnieju wykorzystali mięso od lokalnych dostawców. Pojawił się schab z kością oraz kotlet z siekanego mięsa z jelenia i dziczyzny z zagubami.

Laureaci etapu szkolnego otrzymali sprzęt AGD ufundowany przez samorząd województwa, natomiast każda z drużyn biorących udział w konkursie drobne upominki.

W przeciągu najbliższych kilku tygodni każda z 14 szkół biorących udział w turnieju wyłoni swoich reprezentantów. Nagrodą w finale jest staż w warszawskiej restauracji prowadzonej przez Karola Okrasę.

Paulina Tołcz
red.: Małgorzata Sawicka
fot.: Paweł Krukowski

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest

*

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments