Rozpoczął się etap szkolny konkursu „Gotuj z Klasą”

Szymon Romanowski i Patrycja Purwin to uczniowie Zespołu Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Mońkach, którzy zakwalifikowali się do etapu wojewódzkiego. W przeciągu kolejnych trzech tygodni pozostałe spośród 15 biorących udział w konkursie podlaskich szkół gastronomicznych także wyłonią swoich reprezentantów. Podczas pierwszego turnieju z serii, który odbył się w środę, 7 lutego, uczniom monieckiej placówki kibicowała radna wojewódzka Jadwiga Zabielska.

Motywem przewodnim tegorocznej, piątej, edycji turnieju jest tradycyjna kuchnia polska w podlaskim wydaniu. Uczestnicy, pracując w dwuosobowych zespołach, mieli za zadanie przygotować dwudaniowe menu bazujące na tradycyjnych i lokalnych produktach. Członkowie kapituły konkursowej ocenili je pod względem estetycznym i smakowym. Zwracali również uwagę na to, w jakim stopniu danie było inspirowane tradycją.

Jak się okazało wyzwanie, mimo że duże, nie stanowiło większego problemu dla młodych, kreatywnych kucharzy.

– Było bardzo fajnie. Wykonaliśmy pracę tak, jak zakładaliśmy, czyli wyrobiliśmy się w czasie i podaliśmy do oceny talerz, z którego byliśmy dumni – mówił Szymon Romanowski, zwycięzca I etapu konkursu w monieckiej szkole.

Konkurs „Gotuj z Klasą” od początku cieszy się ogromnym zainteresowaniem, a poziom jego uczestników z roku na rok rośnie.  Jest on nie tylko prawdziwym potwierdzeniem umiejętności kulinarnych, ale też i szansą na lepszy start w przyszłym życiu zawodowym. Na laureatów wojewódzkiego etapu konkursu czekać będzie staż w restauracji prowadzonej przez uznanego w środowisku gastronomicznym kucharza.

Dawid Korpacz
red.: Anna Augustynowicz
fot.: Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Mońkach

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest

*

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments