– Wspaniała impreza! To podczas takich wydarzeń przekazuje się tradycje kulinarne. Można poznać tajniki przepisów na najlepsze regionalne potrawy, bo potrawy z ziemniaków przecież uwielbiają wszyscy, a Podlasianie robią je najlepiej – mówił wicemarszałek Łukaszewicz.
Dziękował też paniom z KGW za inicjatywę.
– To dlatego jako zarząd województwa uważamy, że w takie stowarzyszenia należy inwestować. Integrujecie społeczność lokalną przy wspólnej zabawie, ale też przy swego rodzaju nauce, bo te warsztaty mają charakter szkolenia i to bardzo sympatycznego – dodał. Przekazał też uczestnikom warsztatów upominki z Podlaskiego Centrum Produktu Lokalnego.
Podczas spotkania przygotowywano lokalne przysmaki z ziemniaków: babkę, kiszkę i soczewnik. Jak wyjaśniała przewodnicząca KGW Borsukowy Zakątek Magdalena Chowańska to kresowe danie z soczewicy i ziemniaków. I choć zabrakło kartaczy, to na brak pyszności nie można było narzekać. Nie zapomniano także o najmłodszych, którzy w regionalnych potrawach jeszcze nie zdążyli zagustować. Dla nich przygotowano mnóstwo słodkości.
Warsztaty prowadziły doświadczone gospodynie z gminy Dobrzyniewo Duże, które swoją wiedzą i doświadczeniem dzieliły się z uczestnikami. Udział we wspólnym gotowaniu wzięło kilkanaście osób. A wieczorem przyszedł czas na degustację. Do wspólnego biesiadowania zaproszono wszystkich mieszkańców Borsukówki.