Ziemniak bohaterem warsztatów w Borsukówce
Babka ziemniaczana, kiszka ziemniaczana i soczewnik – regionalne dania z ziemniaków królowały w sobotę (26.08) podczas warsztatów kulinarnych w Borsukówce (gm. Dobrzyniewo Duże). Spotkanie zorganizowało Koło Gospodyń Wiejskich Borsukowy Zakątek. Wydarzenie odbyło się dzięki wsparciu Samorządu Województwa Podlaskiego, a w przyrządzaniu potraw pomagał wicemarszałek Sebastian Łukaszewicz.

– Wspaniała impreza! To podczas takich wydarzeń przekazuje się tradycje kulinarne. Można poznać tajniki przepisów na najlepsze regionalne potrawy, bo potrawy z ziemniaków przecież uwielbiają wszyscy, a Podlasianie robią je najlepiej – mówił wicemarszałek Łukaszewicz. ­

Dziękował też paniom z KGW za inicjatywę.

– To dlatego jako zarząd województwa uważamy, że w takie stowarzyszenia należy inwestować. Integrujecie społeczność lokalną przy wspólnej zabawie, ale też przy swego rodzaju nauce, bo te warsztaty mają charakter szkolenia i to bardzo sympatycznego – dodał. Przekazał też uczestnikom warsztatów upominki z Podlaskiego Centrum Produktu Lokalnego.

Podczas spotkania przygotowywano lokalne przysmaki z ziemniaków: babkę, kiszkę i soczewnik. Jak wyjaśniała przewodnicząca KGW Borsukowy Zakątek Magdalena Chowańska to kresowe danie z soczewicy i ziemniaków. I choć zabrakło kartaczy, to na brak pyszności nie można było narzekać. Nie zapomniano także o najmłodszych, którzy w regionalnych potrawach jeszcze nie zdążyli zagustować. Dla nich przygotowano mnóstwo słodkości.

Warsztaty prowadziły doświadczone gospodynie z gminy Dobrzyniewo Duże, które swoją wiedzą i doświadczeniem dzieliły się z uczestnikami. Udział we wspólnym gotowaniu wzięło kilkanaście osób. A wieczorem przyszedł czas na degustację. Do wspólnego biesiadowania zaproszono wszystkich mieszkańców Borsukówki.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest

*

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments